Dan Brown - Biografie, Carti, Ecranizari, Fragmente

    Author: Unknown Genre: »
    Rating

    Biografie Dan Brown
    Dan Brown (n. 22 iunie 1964 în Exeter, New Hampshire) este un autor american de thrillere detective de senzaţie, după ce a avut diverse ocupaţii (compozitor de cântece şi profesor de limbă engleză), sau mai precis de simbolologie). Brown este interesat de criptografie, chei şi coduri, care sunt o temă recurentă în poveştile sale. Până în prezent, cărţile sale au fost traduse în mai mult de 40 de limbi.

    Tinereţea
    Dan Brown s-a născut şi a fost crescut în Exeter, New Hampshire, S.U.A., cel mai mare dintre cei trei copii ai lui Constance (Connie) şi Richard G. Brown. Mama sa era o muziciană profesionistă, cântând la orga bisericii, iar tatăl său era un remarcabil profesor de matematică, care edita manuale şi preda matematici liceale la Academia Phillips Exeter (din 1968 până la pensionarea din 1997).

    Autor
    În 1996, Brown a renunţat la catedră pentru a deveni scriitor cu normă întreagă. Fortăreaţa Digitală a fost publicată în 1998. Blythe s-a ocupat mult de promovarea cărţii, a scris declaraţii pentru presă, i-a stabilit întâlniri pentru talk-show-uri şi a aranjat întâlniri cu presa. Câteva luni mai târziu, Brown şi soţia sa au publicat „Cartea Cheală” (The Bald Book), o altă carte de umor. A fost oficial recunoscută ca fiind a soţiei sale, deşi un reprezentant al editorului a spus că această carte a fost scrisă în primul rând de Brown.
        Primele trei romane ale lui Brown au avut puţin succes, cu mai puţin de 10.000 de copii fiecare, dar cel de-al patrulea, Codul lui Da Vinci, a devenit un besteseller răsunător, intrând în topul de la New York Times Best Seller list în prima săptămână după ce a fost publicată, în 2003. Acum, este considerată ca fiind una dintre cele mai cunoscute/populare cărţi din toate timpurile, cu 60,5 milioane copii vândute în toată lumea până în anul 2006. Succesul acesteia a ajutat la creşterea vânzărilor cărţilor lui Brown publicate înainte de aceasta. În 2004, toate cele patru romane erau în New York Times list în aceeaşi săptămână, iar în 2005, se afla printre cei mai influenţi 100 de oameni ai anului, în topul realizat de revista Times. Revista Forbes l-a plasat pe Dan Brown pe locul 12 în lista „Celebrity 100” din 2005 şi a estimat venitul său anual la 76,5 milioane $. The Times a estimat venitul din vânzarea cărţii „Codul lui Da Vinci” la 250 milioane $.

    Carti scrise de Dan Brown

    Fortăreaţa digitală (1998)
    Download carte
    Citeste online
    Fragment: Se spune că, o dată cu moartea, totul devine limpede; Ensei Tankado ştia acum că e adevărat. În vreme ce îşi încleşta mâna în piept de durere şi cădea la pământ, îşi dădu seama de grozăvia greşelii pe care o făcuse.
    În jurul lui se strângeau oameni, grăbiţi să dea o mână de ajutor. Însă Tankado nu voia ajutor, era prea târziu pentru aşa ceva.
    Tremurând, îşi înălţă mâna stânga, cu degetele întinse. „Uitaţi-vă la mâna mea!” Chipurile din jur se holbau, însă era clar că nu price¬peau mesajul.
    Pe degetele lui trona un inel auriu gravat. Gravură luci preţ de o clipă în soarele andaluz. Ensei Tankado ştia că era ultimul licăr de lumină pe care avea să îl mai vadă.


    Îngeri şi demoni (2000)
    Download carte
    Citeste online
    Fragment: Fizicianului Leonardo Vetra îi mirosea a carne arsă şi ştia că este vorba de propria carne. Îşi îndreptă ochii îngroziţi spre silueta întunecată, aplecată asupra sa:
    — Ce vrei?
    — La chiave, răspunse vocea răguşită. Parola.
    — Dar... eu nu...
    Intrusul apăsă din nou, înfigând obiectul incandescent mai adânc în pieptul lui Vetra. Carnea arsă sfârâi.
    În chinurile agoniei, fizicianul urlă:
    — Nu există parolă!
    Apoi, încet, simţi cum alunecă spre nefiinţă.
    Chipul de deasupra îl ţintui cu privirea:
    — Ne avevo paura. Mi era teamă de asta.
    Vetra se forţă să rămână conştient, dar negura îl înconjura din toate părţile. Singura lui alinare era faptul că atacatorul nu va reuşi niciodată să obţină ceea ce voia. O clipă mai târziu însă, silueta masivă scoase la iveală un pumnal şi l apropie de faţa lui. Lama înaintă. Atent. Cu precizie chirurgicală.
    — Pentru numele lui Dumnezeu! urlă Vetra.
    Dar era prea târziu.


    Conspiraţia (2001)
    Download carte
    Citeste online
    Fragment: Şeful de sală tocmai lua o înghiţitură din Bloody Mary-ul său pe care îl bea de dimineaţă, când îşi făcu apariţia o femeie. Omul se întoarse spre ea afişându-i un zâmbet pe care-l exersa de mult timp.
    — Bună dimineaţa, rosti el. Cu ce vă pot ajuta?
    La treizeci şi ceva de ani, femeia era foarte atrăgătoare. Purta panta¬loni gri din bumbac, pantofi fără toc clasici şi o bluză de firmă de culoarea fildeşului. Stătea drept, cu bărbia chiar uşor ridicată, nu ca un indiciu al aroganţei, ci mai degrabă ca un semn al forţei. Părul ei era castaniu des¬chis, coafat după canoanele celui mai popular stil în Washington: "femeia-ancoră" — adică o coafură bogată în volum şi întoarsă spre interior la nivelul umerilor... cu părul suficient de lung pentru a fi sexy, dar în acelaşi timp suficient de scurt pentru a-i aminti oricărui interlocutor că tânăra se socotea ceva mai deşteaptă decât acesta.
    — Am întârziat puţin, rosti ea pe un ton indiferent. Am programată o întâlnire la micul dejun cu senatorul Sexton.


    Codul lui Da Vinci (2003)
    Download carte
    Citeste online
    Citate:Cartea se deschide cu uciderea misterioasă a unui custode de la Luvru, chiar în interiorul muzeului. Jacques Sauniere fusese ultimul mare maestru al unei confrăţii secrete - Stareţia Sionului - care păstrează un secret ce ar duce la distrugerea bisericii creştine. Crima îi aduce împreuna pe Robert Langdon, un profesor de simbolistică de la Harvard şi nepoata victimei, criptografa Sophie Neveu. Ei dezleagă mesajele misterioase şi codurile numerice lăsate de bunicul lui Sophie şi intra în posesia unui criptex ce conţine harta care ar duce la Sfântul Graal. Împreuna cu istoricul milionar Leigh Teabing, ei fug din Paris la Londra, fiind urmăriţi de poliţie şi de un călugăr, reprezentantul organizaţiei catolice Opus Dei. Acest călugăr, care nu se opreşte de la nimic pentru a proteja secretul Sfantului Graal este de fapt ucigaşul lui Jacques Sauniere. Toată cartea se desfăşoară într-o singură noapte, punând în faţa cititorului o mulţime de coduri, mistere şi conspiraţii. Interesul lui Dan Brown pentru conspiraţii este dezvăluit chiar în cartea lui, în care a mentionat de doua ori propoziţia „Oamenilor le plac conspiraţiile”.


    Simbolul pierdut (2009)
    Download carte
    Citeste online
    Despre: Intriga romanului îşi va desfăşura acţiunea în Washington DC şi se va concetra asupra francmasonilor. Francmasoneria este o organizaţie fraternă ce s-a ridicat din origini obscure între secolele XVI-XVII e.n.. Acţiunea se va petrece pe parcursul a 12 ore; „Viaţa lui Robert Langdon se desfaşoară într-un ritm mult mai rapid decât al meu”, a declarat Dan Brown

    Leave a Reply